skip to Main Content

Alt er forbundet

I dag var jeg i skoven for at forberede sidste gang på forløbet Et liv i forbindelse med dig selv og naturen, som jeg kører for en fantastisk gruppe kvinder. På denne septemberdag vrimlede der med de smukkeste svampe i skovbunden og på træstammerne. Jeg elsker svampe og de minder mig altid om, at alt liv er forbundet.

Som du måske ved, så er svampene vi ser i skoven blot en lille del af svampeorganismen. Under jorden danner svampene et gigantisk, tredimensionelt netværk kaldet mycelium, som består af sammenhængende lange tråde. Disse netværk findes overalt i skove og er så tætte, at der under et enkelt fodaftryk kan være hundrede af kilometer af mycelium.

Via dette fascinerende underjordiske netværk kan planter og træer kommunikere med hinanden. De kan fx sende vigtige næringsstoffer som kulstof, nitrogen, fosfor og vand, og de kan sende forsvarssignaler, kemikalier og hormoner til hinanden. Det er absolut magisk, og jeg kan kun anbefale at dykke dybere ned i emnet.

Anyways, svampene på min vej i dag fik mig til at tænke over livs forbundethed med liv – hvad det egentlig betyder og hvordan vi mennesker er vævet ind i denne forbundethed.

Vi kan ikke komme uden om at vi mennesker er forbundet med alt liv. Igennem luften vi ind- og udånder, maden vi spiser, råmaterialerne vi bygger og producerer alt ud fra. Vi er inter-forbundne med hinanden og med alt andet liv. Ingen organisme kan overleve i fuldstændig isolation fra andre levende væsener – heller ikke os mennesker. Alle levende væsener er afhængige af ressourcer fra jorden og jordens økosystemer. Selv vores menneskeskabte verden er vævet sammen i komplekse netværk og systemer bestående af materialer, energi-flows, relationer og informationer.

Så spørgsmålet er ikke om vi er forbundne med alt liv omkring os, men om vi rent faktisk er bevidste om det, og vigtigst af alt – hvordan denne bevidsthed kommer til udtryk i vores liv og virke?

Hvordan ville vi leve vores liv, hvis vi vidste, at alt hvad vi foretog os indvirkede på det omkringværede liv? Hvordan ville en organisation eller virksomhed se ud, som har en indlejret bevidsthed om sin part i det store ”web of life”?

Når vi går til naturen som en læremester og mentor (after all så har den brugt de seneste 3,8 mia. år på forskning og udvikling af bæredygtige livsformer og systemer) – så kan vi se, at liv skaber forhold, som bidrager til livet. Med andre ord, så betyder det, at levende systemer, som er bæredygtige og holdbare på den lange bane, bidrager til at helheden.

Hvis vi skal oversætte det til vores egne liv og de organisationer, som vi er en del af, så ville det betyde, at vi ikke blot ville være optaget af vores egen overlevelse og fremdrift, men i stedet have et helhedsorienteret syn på og tilgang til os selv og vores output i verden.<

What a beautiful world that would be…

Min vildeste drøm er, at vi må samle os i fællesskaber og drømme den drøm til virkelighed.

Nyhedsbrev

Skriv dit navn og din email-adresse i felterne herunder for at modtage vores nyhedsbrev.

Back To Top